Gyulai SzC Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma

Rólunk

Kedves diákok! Tisztelt szülők és pedagógusok!

Békés megye egyik legnagyobb oktatási központja, a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény 2007-ben alakult meg. 2013-ban immár öt településen: Gyulán, Békéscsabán, Eleken, Mezőhegyesen, Szabadkígyóson is működő iskola viseli a Harruckern nevet. Hitvallásunk a minőségi szakképzés. Iskolánkat ebben a tanévben több mint 2000 tanuló választotta. A Harruckern több száz alkalmazottja és közel 2000 főt számláló diáksága országos és európai szinten is meghatározóvá teszi a Harruckern nevet a minőségi oktatás-képzés területén. A képzési központban 19 szakmacsoportot oktatunk. Jelenleg 65 szakma sajátítható el, iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli formában. A Békés TISZK-központként Európai Uniós forrásból intézményünk másfél milliárd forintos fejlesztést hajtott végre az elmúlt években. A legmodernebb munkagépekkel felszerelt korszerű gyakorlati helyeken jól képzett szaktanárok várják a tovább tanulni akaró diákokat. Intézményünk biztosítja az átjárhatóságot az egyes szakmák és oktatási egységek között.

A Színitanház a magyar színházi piacon hiányszakmák képzésére jött létre. A Színitanház igazi gyakorlati tudást ad, oktatási koncepcióját igazolja, hogy végzett diákjaink túlnyomó többsége a pályán tudott maradni, a színpadon vagy a háttérben értékes munkát végezve.
A Színitanház tanulói négy különböző szakon szerezhetnek, OKJ-s szakmát és valódi szakmai tapasztalatokat, hiszen az országban egyedülálló módon a négy szakma gyakorlati oktatása neves színházi szakemberek/rendezők, koreográfusok, tervezők/irányításával a Jókai Színház produkcióiban, „élesben” valósul meg. Az oktatás 22 éves korig ingyenes! A Színitanházba érettségizett fiatalok jelentkezését várjuk!

A szakokon - a szigorúan vett szakmai képzés mellett - többek között esztétikát, dráma- és színháztörténetet, dramaturgiát, művészettörténetet, hangképzést, beszédtechnikát, éneket, táncot és színpadi mozgást, valamint díszlet-és jelmeztörténetet tanítunk.
A szakmai munkát a színház rendezői és vezető színművészei irányítják, valamint neves vendégművészek, és külföldi szakemberek tartanak 1-6 hetes kurzusokat, különféle műfajokban, szakmákban.
A Színitanház tanulói folyamatosan a gyakorlatban hasznosítják az elméleti tudnivalókat, célunk az, hogy olyan színházi szakembereket neveljünk ki, akik önállóan is képesek saját területükön tevékenykedni, minden színházi rendszerben vagy akár a TV - filmiparban is megállják a későbbiekben a helyüket. Képzéseink összhangban állnak az európai képzési normákkal, így végzett diákjaink számára az elhelyezkedés a külföldi helyszíneken sem lehetetlen.
A tanítás színtereiről:
A Színitanház diákjai Békéscsaba szívében, a 2010-ben elkészült Ibsen házban (5600 Békéscsaba, Andrássy út 3.) és a Békés Megyei Jókai Színház épületében (5600 Békéscsaba, Andrássy út 1.) tanulnak.
A Színitanház tanulói számára kollégiumi szálláslehetőség adott, amelyet a fenntartó Harruckern János Középiskola biztosít.

A Harruckern János Közoktatási Intézmény megalakulása óta különös figyelmet szentel a pályaválasztás előtt álló és a szakma tanulása iránt elkötelezett diákoknak.

 

 

Gyulai SzC Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégiuma

www.harruckern.hu